Voormalig Augustinessenklooster wordt hedendaags toevluchtsoord bij August in Antwerpen.
Een bijzonder hospitalityproject met hotel, bar, restaurant, wellness en shop. Zo goed als alles wat je ziet in het interieur van August werd op maat ontworpen door Vincent Van Duysen, en gemaakt in samenwerking met onder andere Molteni, Flos en Serax. Food en drinks worden opgediend in een speciaal voor August ontworpen tableware collectie. De ‘Vincent Van Duysen’-collectie werd door Vincent Van Duysen ontwikkeld in samenwerking met Serax.
test 1
In Antwerpen lanceren de mensen achter het gerenommeerde boetiekhotel 'Hotel Julien' een nieuw en ambitieus hospitality project: August. Op de recent ontwikkelde site van het voormalige Militair Hospitaal wordt een voormalig Augustinessenklooster een hedendaags toevluchtsoord voor zowel Antwerpenaren als buitenlandse bezoekers. August breekt met zijn gesloten verleden en nodigt gasten uit om te genieten van een bar en restaurant, wellness met zwemvijver, verborgen tuinen, een shop, en 44 hotelkamers. August bestaat uit vijf verschillende gebouwen, naadloos samengevoegd onder leiding van de legendarische Belgische architect Vincent Van Duysen in zijn eerste hotelproject. Het restaurant en de bar staan onder de leiding van de bekende sterrenchef Nick Bril, van het vlakbij gelegen sterrenrestaurant The Jane.
test 1
Food en drinks worden opgediend in een speciaal voor August ontworpen tableware collectie. De collectie werd door Vincent Van Duysen ontwikkeld in samenwerking met Serax en omvat glaswerk, porseleinen servies, bestek en houten objecten. De collectie legt op diverse manieren de link met het verleden. De glazen doen vaag denken aan kelken en de karaffen van verschillende afmetingen maken flessen overbodig. Door de porseleinen borden op elkaar te stapelen of door met de contrasterende witte en zwarte randen te spelen, kunnen talloze visuele effecten gecreëerd worden. Het bestek en de houten accessoires volgen hetzelfde principe dat Vincent Van Duysen met de collectie voor ogen had: no-nonsens, een tikkeltje nostalgisch, maar altijd hedendaags.
test 1
August is ontstaan vanuit een diep respect voor het bestaande erfgoed. Het hedendaagse toevluchtsoord echoot de ziel van de historische Belgische architectuur die hier één wordt met eigentijds modernisme. Het project ligt in een groene voetgangerszone op de site van het voormalige Militair Hospitaal in Antwerpen en brengt het uitzonderlijke karakter van deze plek perfect tot uiting
test 1
Het neoclassicistische monument van het Antwerpse Militair Hospitaal diende gedurende het grootste deel van de 20ste eeuw als ziekenhuis voor gewonde soldaten. De prachtige verzameling gebouwen werd onlangs gerestaureerd en kreeg een nieuwe bestemming als stedelijke, residentiële oase. Het voormalige Augustinessenklooster van het Militair Hospitaal bestaat uit meerdere, heel uiteenlopende bouwwerken en diende als slaapplaats voor de verzorgsters van de soldaten, een thuis waar de nonnen zich konden terugtrekken na hun hectische dagtaak te midden van gewonde en zieke patiënten.
De strategie waarvan Vincent Van Duysen Architects vertrok om deze verborgen parel en de bijhorende tuinen in August te transformeren, berust op een groot respect voor het historische DNA van de site en zijn omgeving. Het project werd afgestemd op de principes die aan de basis liggen van de renovatie van de andere historische gebouwen, namelijk een zorgvuldige restauratie van de architecturale neoclassicistische pracht en praal, in samenwerking met Callebaut Architecten. Bovendien werden er hedendaagse architecturale elementen toegevoegd in zwart metaal, om het pand aan te passen aan de nieuwe functies en het moderne hotelleven. Bij August smelt de eeuwenoude eclectische creativiteit van de Vlaamse bouwstijlen samen met een ingetogen modernisme, wat resulteert in een perfecte mix van publieke en private ruimtes. August is een plaats waar de bezoeker tot rust komt, van alle comfort geniet en zich thuis voelt.
test 1
Het interieur is opgevat als een warm en tijdloos eerbetoon aan het kloosterleven. Bij elke stap die je zet, treed je in contact met een zorgvuldig uitgedachte esthetiek. Elk element is zo ontworpen dat het perfect opgaat in het authentieke erfgoed met zijn moderne toetsen. De complexe patronen van de originele tegelvloeren werden gerestaureerd en teruggeplaatst, als getuigen van een nieuwe, glorieuze setting. Door de enorme ramen stroomt een overvloed aan natuurlijk licht naar binnen, wat een prachtig contrast vormt met het gesloten karakter van de voormalige functie. Zo goed als alles wat je ziet in het interieur van August werd op maat ontworpen door Vincent Van Duysen, en gemaakt in samenwerking met onder andere Molteni, Flos en Serax. Voor het terras ontwierpen Vincent & Serax een reeks minimalistische outdoor stoelen die het verleden van de omgeving moeiteloos koppelen aan een moderne interpretatie.
De kleuren van het interieur verwijzen naar de originele elementen, met het zachte groene hout, de donkere gerookte eik of het zwart en wit dat het contrast benadrukt tussen modern (zwart) enklassiek (wit). Dit concept werd bewust toegepast doorheen het hele project en laat ook het nieuwe publiek in aanraking komen met de klassieke achtergrond.
test 1
Photography by Robert Rieger